Η σημασία της διατροφής πριν και μετά το χειρουργείο σε ογκολογικούς ασθενείς

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ασθενείς βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση ψάχνοντας πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις τροφές που θα πρέπει να καταναλώσουν πριν ή μετά το χειρουργείο. Για να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη μετά από τη πρωτοβουλία του Dr Αλέξανδρου Γιακουστίδη δημιουργήσαμε την πρώτη ομάδα στη Θεσσαλονίκη για τη πραγματική και σωστή υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών πριν και μετά το χειρουργείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη διατροφική μας παρέμβαση στους ασθενείς θα υπάρχει και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από την Ζωή Ε. Γεωργιάδου.

Μετά από μια χειρουργική επέμβαση παρατηρείται να επηρεάζεται άμεσα η διατροφική κατάσταση του ασθενούς , γι΄ αυτό θεωρείται απαραίτητη η διατροφική υποστήριξη τόσο μετά το χειρουργείο, όσο και πριν από αυτό.

Η κακή κατάσταση θρέψης μπορεί να επηρεάσει το χειρουργείο και να καθυστέρηση την  ανάκαμψη του ασθενούς.

Τι προσέχουμε πριν το χειρουργείο;

Η διατροφική μας παρέμβαση ξεκινάει από την στιγμή που θα γνωρίσουμε τη σύσταση του σώματος. Μετά από μετρήσεις λοιπόν γνωρίζουμε τη μυϊκή μάζα, το λιπώδη ιστό του ασθενούς αλλά και το βασικό του μεταβολισμό για να ορίσουμε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει.

Αν γνωρίζουμε τι συμβαίνει πριν στο σώμα μπορούμε να κάνουμε τη σωστή παρέμβαση και μετά. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου έχουμε απώλεια μυϊκού ιστού μετά το χειρουργείο όποτε και χρειαζόμαστε υπερπρωτεϊνικό διαιτολόγιο.

Κατά το χρονικό διάστημα που προηγείται της επέμβασης ο ασθενείς θα πρέπει να  έχει μια ισορροπημένη διατροφή ώστε η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος να συντελέσει στην πρόληψη μιας χειρουργικής λοίμωξης.

Η διατροφή αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λίπος. Επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνεται η ζάχαρη ,τα αλλαντικά και γενικότερα τροφές που περιέχουν αρκετά συντηρητικά.

Τέλος η προ εγχειρητική προετοιμασία του γαστρεντερικού συστήματος είναι απαραίτητη ειδικά σε επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και απαιτείται τριήμερος δίαιτα χαμηλού υπολείμματος ώστε να επιτευχθεί κένωση και αποσυμφόρηση του εντέρου,  μείωση του μικροβιακού φορτίου και επιτάχυνση της επούλωσης του τραύματος.

Τι προσέχουμε μετά το χειρουργείο;

Εκτός από τη γρήγορη ανάρρωση στόχος μας είναι ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που θα γίνει τρόπος ζωής στον ασθενή μας χωρίς  μεγάλους αποκλεισμούς  από τις  παλαιές του συνήθειες και πάντα στα πλαίσια να καλυφθούν όλες οι θερμιδικές αλλά και θρεπτικές του ανάγκες σε συμφωνία με τη διάγνωση που θα έχουμε.

Να θυμάστε πάντως ότι τα περισσότερα εναλλακτικά-διατροφικά που διαβάζετε ΔΕΝ ισχύουν! Συμβουλευτείτε τούς ειδικούς!

Στόχος μας είναι η υγεία σας!

Αθανάσιος Τσιούδας
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Msc Κλινικής Διατροφής
Καλαποθάκη 10  ΤΚ:54624
τηλ: 2310 286782
κιν: 6974843652

Προηγούμενο άρθροΗ σημασία της ψυχολογικής προσέγγισης στον ογκολογικό ασθενή
Επόμενο άρθροΔιαβήτης : Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση