Η σημασία της ψυχολογικής προσέγγισης στον ογκολογικό ασθενή

Η διάγνωση του καρκίνου είναι μια άγνωστη και απειλητική πραγματικότητα η οποία εμπεριέχει επώδυνα συναισθήματα και σηματοδοτεί ταυτόχρονα ποικίλες αλλαγές τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο για τους νοσούντες. Η υποκειμενική εμπειρία αυτής της ασθένειας ενεργοποιεί μια διαδικασία προσαρμογής η οποία συνεπάγεται με μια ριζική μεταμόρφωση της ζωής των ασθενών αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.

Με βάση τη διαγνωστική και θεραπευτική εξέλιξη του νοσήματος οι ασθενείς στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το καρκινικό νόσημα έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά αρνητικών συμπτωμάτων αλλά και ψυχολογικών μηχανισμών. Ενδεικτικά αναφέρονται: αίσθηση φόβου, άγχος, απελπισία, κατάθλιψη, επιθετικότητα, θυμός, ενοχή, αίσθημα αδικίας, μαχητικότητα, άρνηση , αποφυγή, μοιρολατρία, στωική αποδοχή, η ένταση των οποίων εξαρτάται από την αλληλεπίδραση διάφορων παραγόντων όπως η προσωπικότητα του ασθενούς, η σοβαρότητα και ο τύπος του όγκου που παρουσιάζουν, οι εμπειρίες του παρελθόντος καθώς και η παρουσία ενός ευρύτερου υποστηρικτικού δικτύου.

Oι ογκολογικοί ασθενείς απο τη στιγμή της διάγνωσής τους έως και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα του νοσήματος χρήζουν μιας ολιστικής πολυεπιστημονικής προσέγγισης όπου η ψυχολογική υποστήριξη κρίνεται αναγκαία καθ’όλην τη διάρκεια της νόσου.

Ο ψυχολόγος μέσα στην ιατρική ομάδα, αναγνωρίζει τις συναισθηματικές ανάγκες του ασθενούς, ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων του και διευκολύνει την επεξεργασία του τραύματος που προκύπτει από τη διάγνωση του καρκίνου, αποφθαλμιώντας τόσο στην υιοθέτηση πιο προσαρμοστικών τρόπων αντιμετώπισης της νόσου ενισχύοντας ικανότητες και δεξιότητες όσο
και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νοσούντων και των οικογενειών τους. Γίνεται με άλλα λόγια αρωγός σε αυτήν τη δύσκολη διαδρομή της σωματικής και ψυχολογικής αλλαγής της ζωής των ογκολογικών ασθενών.


Zωή Ε. Γεωργιάδου, MSc

Ψυχολόγος Κλινικής & Κοινοτικής Ψυχολογίας Παν/μίου Φλωρεντίας
Ειδικευμένη στη Δικαστική Ψυχοπαθολογία & Εγκληματολογία
Οικογενειακή Σύμβουλος/Συστημική Θεραπεύτρια Ζεύγους
Προφήτη Ηλία 27, Πυλαία, 55535, Θεσσαλονίκη
Τηλ.2313 0056 65
Κιν.693 904 1134
Εmail. georgiadouzoe@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΣυζήτηση με τη Marie-Chantal για ο,τι πολύτιμοτερο, τα παιδια μας στο Glow.gr
Επόμενο άρθροΗ σημασία της διατροφής πριν και μετά το χειρουργείο σε ογκολογικούς ασθενείς