Βραβευμένη δημοσίευση του Dr Αλεξάνδρου Γιακουστίδη για την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση καρκίνου του περιφερικού τμήματος του παγκρέατος με ηπατική μετάσταση στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό Journal of Surgical Oncology

 

Ο καρκίνος παγκρέατος αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου και η αντιμετώπιση του συνδυάζει τη στενή συνεργασία ογκολόγου και χειρουργού ώστε να επιλέγεται ο σωστός και κατάλληλος χρονικά συνδυασμός χημειοθεραπείας και χειρουργείου. Η χειρουργική αφαίρεση τμήματος του παγκρέατος ανάλογα με τη θέση του όγκου, είναι μία απαιτητική χειρουργική επέμβαση και ο χειρουργός μέσα από την εμπειρία του πρέπει να προσφέρει στον ασθενή την καταλληλότερη και άρτια χειρουργική προσέγγιση. Η διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς είναι επίσης σημαντικός παράγοντας στην μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς όσον αφορά την κινητοποίηση και ενεργοποίηση του.

Επηρεασμένος από την εργασία του στο Λονδίνο αλλά και την μετεκπαίδευση του στις ΗΠΑ, όπου εξειδικευμένη ομάδα αναλαμβάνει την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο παγκρέατος, ο ιατρός δημιούργησε το Thessaloniki Surgical Oncology Clinic με παροχή διατροφικής και ψυχολογικής υποστήριξης του ασθενούς.

Σε αυτή τη βραβευμένη δημοσίευση του Dr Αλέξανδρου Γιακουστίδη και της ομάδας του στο Λονδίνο, παρουσιάζεται ένα περιστατικό καρκίνου του περιφερικού τμήματος του παγκρέατος όπου λόγω της παρουσίας μίας ηπατικής μετάστασης χορηγήθηκε χημειοθεραπεία Folfirinox. Ο ασθενής είχε εντυπωσιακή ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία και για αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε χειρουργείο, δηλαδή περιφερική παγκρεατεκτομή και τμηματική ηπατεκτομή, από τα ελάχιστα μεμονωμένα ανάλογα περιστατικά παγκοσμίως. Ο ασθενής ξεπέρασε κάθε δεδομένο επιβίωσης και μάλιστα εγκαινίασε τις εργασίες του σεμιναρίου Pancreatic Research UK στο Λονδίνο τη χρονιά της δημοσίευσης της εργασίας.

Διαβάστε τη δημοσίευση εδώ :

Giakoustidis Ca pancreas